Przejdź do treści

Do odkrywania Poznania warto zaangażować wszystkie zmysły: obserwować zabytki, słuchać tramwajów zgrzytających na torowiskach i próbować tego, co nigdzie indziej nie smakuje tak samo. Gdzie spróbujesz najlepszych specjałów poznańskiej kuchni? W miejscach z naszej listy masz gwarantowane wyjątkowe doznania smakowe!

Z czego słynie poznańska i wielkopolska kuchnia?

Jeśli pierwszą odpowiedzią, jaka przychodzi Ci do głowy, są pyry, to jak najbardziej masz rację. Ziemniaki pojawiają się w wielkopolskiej kuchni w towarzystwie sera ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem (to słynne pyry z gzikiem), jako placki ziemniaczane – plyndze, w postnej zupie ziemniaczanej „ślepe ryby”, a także w potrawach mącznych: szagówkach, czyli kopytkach, oraz szarych kluskach.

Tak, poznańska kuchnia pyrami stoi, ale zdecydowanie nie ogranicza się wyłącznie do tego warzywa. Jeśli jesteś w Poznaniu i chcesz poznać regionalne potrawy, koniecznie spróbuj także:

  • pyz drożdżowych gotowanych na parze, podawanych najczęściej z ciemnym sosem i mięsem;
  • kaczki pieczonej z jabłkiem i majerankiem, najczęściej w towarzystwie pyz i surówki z czerwonej (modrej) kapusty;
  • parzybrody – zupy z młodej kapusty włoskiej;
  • zupy z korbola, czyli z dyni;
  • hyćki – napoju z czarnego bzu;
  • sera smażonego;
  • rogali świętomarcińskich – wypieków z nadzieniem z białego maku i bakalii;
  • szneki z glancem – drożdżówki z dużą ilością lukru.

Gdzie spróbować regionalnych specjałów w Poznaniu?

Wbrew pozorom znalezienie miejsc z dobrą kuchnią wielkopolską w Poznaniu może wcale nie być takie proste. O wiele łatwiej trafić na pizzę, burgery czy dania azjatyckiej. Nie warto się jednak poddawać – jeśli będziesz wiedzieć, gdzie szukasz, na pewno trafisz na potrawy, które zachwycą Cię smakiem. Mamy dla Ciebie kilka propozycji miejsc, w których możesz pysznie zjeść!

Dla miłośników tradycji

W kuchni nie uznajesz odstępstw od reguł, a wszelkie nowości traktujesz jako niepotrzebne „udziwnienia”? W Poznaniu jest kilka restauracji, w których lokalne potrawy smakują dokładnie tak jak te, które dawniej przygotowywały wielkopolskie gospodynie. To zdecydowanie coś dla Ciebie!

Tradycyjnej poznańskiej kuchni warto spróbować w:

  • Restauracji Bamberka na Starym Rynku. Znajdziesz tam szeroki wybór dań wielkopolskich: pyry z gzikiem, golonkę, kaczkę, szare kluski, zupę „ślepe ryby”, czerninę i wiele innych.
  • Restauracji Hyćka na Śródce. Ten kameralny lokal oferuje m.in. czerninę z suszonymi owocami, kaczkę z pyzami i modrą kapustą, zraz wołowy z szagówkami, szare kluski z zasmażaną kapustą.
  • Pyra Barze przy ul. Strzeleckiej 13 (w centrum). Zjesz tu smacznie, a przede wszystkim tanio. W Pyra Barze czekają na Ciebie m.in. plyndze z różnymi dodatkami, pyry z gzikiem i szare kluski.

Dla tych, którzy lubią łączyć tradycję z nowoczesnością

Nie lubisz nudy na talerzu? Poznań na pewno nie zawiedzie Cię pod względem różnorodności oferty kulinarnej. Tradycyjna kuchnia wielkopolska jest inspiracją dla kucharzy z najlepszych restauracji. Jak smakuje kaczka połączona z czerwonym winem lub szagówki z dodatkiem buraka? Takie i inne nietypowe połączenia znajdziesz w:

  • Restauracji Modra przy ul. Mickiewicza 18/2 (Jeżyce). Menu zawiera np. pieczonego ziemniaka z gzikiem i nasionami konopi, kaczkę pieczoną w sosie z czerwonego wina i wiśni, podawaną w pyzie drożdżowej, szagówki z pesto z czerwonych buraków i kozim serem.
  • Restauracji 3 Kolory na Malcie. Oprócz potraw, które spotyka się także w innych regionach, w 3 Kolorach spróbujesz np. polików wołowych z szagówkami i kapustą pak choi, kaczki z pyzami, modrą kapustą i jabłkiem karmelizowanym, pierogów z kaczką pieczoną, pyry z wędzonym gzikiem.
  • Restauracji A Nóż Widelec przy ul. Czechosłowackiej. Wymaga podróży poza centrum, ale warto – to miesjce wyróżnione w przewodniku Gault&Millau, z utytułowanym szefem kuchni. Menu zawiera m.in. szparagi w sosie z sera smażonego, konfitowane udo kaczki z szagówkami i sosem z lejkowcem dętym.
Małgorzata Braszka

Redaktorka naczelna portalu. Poznań skradł jej serce, gdy zaczęła odkrywać go poza utartymi szlakami.

Zostaw odpowiedź